Vanliga körkortsfrågor

1: Jag vill ha ett körkortstillstånd, hur får jag det?

Transportstyrelsen och Trafikverket har ett samarbete som kallas för Körkortsportalen. På deras hemsida kan du ansöka om körkortstillstånd. Det går även ansöka om att få blanketter hemskickade om du istället vill ansöka på den vägen.

2: Hur lång tid tar det innan körkortstillståndet godkänns?

Det godkänns direkt transportstyrelsen har gått igenom din ansökan och undersökt om du uppfyller de krav som krävs. Både medicinska och personliga. Har du till exempel hamnat i kläm med lagen eller på annat sätt förekommer i polisens register tar det längre tid. Ansöker du via internet brukar det vanligtvis ta några dagar.

3: Hur hämtar jag ut mitt körkort?

Kortet skickas ut till ditt närmsta postombud när det har tillverkats. För att kunna plocka ut det krävs att du kan identifiera dig själv med en identitetshandling.

4: Vad händer om jag kommer sent till teoriprovet?

Att vara i tid är väldigt viktig på teoriprovet. Främst för att inte störa andra och för att det har en tidsbegränsning. Är du sen får du skriva vid ett annat tillfälle.

5: Var är det lättast att köra upp?

Att köra upp ska inte vara lättare beroende på var du kör upp. Kraven är desamma var du än kör upp och är grundade på en gemensam kursplan

6: Hur länge är mitt teoriprov giltigt?

När du har klarat ditt teoriprov så är det giltigt under 2 månaders tid. Om 2 månader hinner gå så måste du göra om både teorin och uppkörningen igen.