Övningsköra bil
– Så börjar du

Att övningsköra bil i början kan kännas överväldigande. Denna guide är skriven med syfte att ge dig den information du behöver för att känna dig trygg och förberedd. Vi kommer att gå igenom processen från att ansöka om körkortstillstånd, till reglerna och kraven du och din handledare behöver känna till när ni är ute på vägen. Dessutom kommer vi att beröra vikten av att kombinera din övningskörning med teoristudier och introduktionsutbildning.

Börja övningsköra

Att ta steget att börja övningsköra är ett stort och spännande steg på vägen mot att bli en självständig bilförare. Men innan du sätter dig bakom ratten finns det några viktiga saker du behöver veta och förbereda.

Först och främst behöver du ansöka om ett körkortstillstånd. Detta kan du göra via Transportstyrelsen och för att få din ansökan godkänd måste du ha fyllt 16 år. Efter att din ansökan har blivit godkänd är ditt körkortstillstånd giltigt i 5 år framåt.

Om du planerar att övningsköra privat behöver även den person som ska vara din handledare skicka in en ansökan till Transportstyrelsen för att få ett så kallat handledarbevis. För att din handledare ska kunna få sin ansökan godkänd ställs det flera krav. Bland annat måste handledaren vara minst 24 år, du som elev måste inneha ett godkänt körkortstillstånd, och både handledaren och du som elev måste gå en introduktionsutbildning hos en trafikskola.

Övningsköra bil med teori

I samband med att du börjar övningsköra bil bör du även sätta igång att studera inför teoriprovet. Inte enbart för att det tar tid att lära sig alla vägskyltar och trafikregler, utan även för att de kommer hjälpa dig under den tiden du ska öva. För fler tips när du ska övningsköra bil, besök My Driving Academy Online, en pålitlig trafikskola som har erfarenhet av att förbereda elever på både teori- och praktikprovet.

Strukturera din övningskörning

Det kan vara till stor hjälp att strukturera och planera din övningskörning för att få ut det mesta möjliga av tiden bakom ratten. Genom att bryta ner färdigheterna du behöver till mindre delar kan du gradvis bygga upp din skicklighet och självförtroende. Börja med att öva på lugna och öppna platser, som parkeringsplatser eller övningsbanor. När du känner dig bekväm med bilens kontroller kan du gradvis börja övningsköra på lugnare vägar, och senare på större vägar och i stadsområden. Kom ihåg att alltid öva på det du tycker är svårt - att bara köra på vägar du känner dig bekväm med kommer inte att förbättra din skicklighet på samma sätt som att utmana dig själv gör.

Förberedelse för teoriprovet

Teoriprovet kan vara en stor utmaning för många, men att studera regelbundet och använda olika metoder kan göra det betydligt enklare. Utöver att studera trafikregler och vägmärken, kan det vara användbart att använda sig av testprov och quiz för att testa din kunskap. Det kan också vara till stor hjälp att diskutera olika situationer och regler med din handledare under övningskörningen. På så sätt kan du få en djupare förståelse för hur och varför vissa regler tillämpas i praktiken.

Genomförandet av körprovet

När du känner att du är redo för ditt körprov, är det dags att boka det. Du kommer att genomföra en teoridel och en praktisk del. Du bör vara medveten om att även om du klarar den teoretiska delen, måste du klara den praktiska delen inom två månader, annars kommer du behöva göra om teoriprovet. Under den praktiska delen av körprovet kommer du att behöva visa att du kan manövrera bilen på ett säkert och effektivt sätt, följa trafikregler och interagera på ett säkert sätt med andra trafikanter.

Efter körprovet

Grattis! Du har nu tagit ditt körkort och är redo att köra på egen hand. Men kom ihåg att bara för att du har fått ditt körkort betyder det inte att lärandet tar slut. De första åren som ny bilförare är ofta när du kommer att lära dig mest, eftersom du kommer att utsättas för nya situationer och utmaningar. Kör alltid försiktigt, och tveka inte att fråga om råd om du känner dig osäker i en situation. Och mest av allt, njut av friheten att kunna köra själv!

Introduktionsutbildning

Innan du och din handledare får ge er ut på vägarna och övningsköra måste ni genomgå en så kallad introduktionsutbildning. Denna utbildning går att genomföra på samtliga trafikskolor i Sverige och syftar till att informera er om körkortsutbildningens mål, vilka trafiksäkerhetsfaktorer som finns, samt hur ni bäst kan planera övningskörningen.

Regler och krav vid övningskörning

När du har förberett allt inför din övningskörning och är redo att börja, finns det några regler och krav du behöver känna till. Dessa regler och krav gäller både för dig och din handledare, samt för bilen ni kör.

Övningskörningsskylt

När du och din handledare är ute och övningskör måste det finnas en övningskörningsskylt som är synligt placerad ovanpå bilen. Skylten ska placeras nära registreringsskylten baktill. Under övningskörning privat ska man använda sig av en grön skylt som är försedd med texten “Övningskör”, medan trafikskolorna använder sig av en röd skylt med samma text. Skyltarna går att köpa på de flesta bensinmackar, men även på vissa större livsmedelsbutiker. Läs vidare om detta i föreskriften om skylt vid övningskörning hos Transportstyrelsen.

Krav på bilen

Förutom det självklara kravet att bilen måste vara utrustad med ett trepunktsbälte finns inga "specifika krav" på bilens utrustning som gäller bara för att du ska övningsköra. Utan de regler som gäller för övriga bilförare gäller även för dig som övningskör, och detsamma gäller för bilens utrustning. Det kan dock vara fördelaktigt att utrusta bilen med en extra backspegel (inne).

Handledarens ansvar

Något som också kan vara bra att veta under körningen är att handledaren alltid räknas som ansvarig förare, läs mer om detta hos Sveriges Riksdag. Det är således handledarens ansvar att trafikregler och hastigheter efterföljs. Detta gör även att bilförsäkringen fortfarande är giltig och opåverkad när ni övningskör.

Får andra åka med när man övningskör?

Att ha passagerare i bilen under övningskörning är inte förbjudet enligt lag. De vanliga försäkringarna som skyddar passagerare gäller även under övningskörningssituationer.

Dock är det generellt sett inte rekommenderat att ha barn med i bilen under övningskörningen. Detta beror på att den som övningskör, särskilt under de tidiga skedena av sin utbildning, kan uppleva ökad stress och bli lätt distraherad, vilket inte är idealiskt för inlärningsprocessen.